Ο καθρέφτης μες στον καθρέφτη - Ende, Michael, 1929-1995 (Μεγάλοι σύγχρονοι λογοτέχνες, 1997)
Ολοένα και περισσότερο έχανε ο ταξιδιώτης τη γραμμή που χώριζε τον εξωτερικό από τον εσωτερικό του κόσμο, το σύνορο ανάμεσα σε αυτά που έβλεπε στ` αλήθεια μπροστά στα μάτια του και σ` εκείνα που πρόσθετε ο ίδιος με τη φαντασία του. Στο τέλος δεν μπορούσε πια να κάνει καμιά διάκριση: το μυαλό του του φαινόταν σαν τμήμα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα αντικείμενα σαν πλάσματα της φαντασίας του. [Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]