Οι μηχανές του Λεονάρντο : μυστικά και εφευρέσεις στους κώδικες Ντα Βίντσι - Laurenza, Domenico (Λευκώματα, 2008)
Ο Λεονάρντο κρύβει κάποιο μυστικό; Στην πραγματικότητα κρύβει πολλά, και δε χρειάζεται να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει· αρκεί να ψάξουμε στις σελίδες των κωδίκων του, στα χιλιάδες σχέδια μηχανών ή τμημάτων τους που περιέχουν αυτοί οι κώδικες. Μερικές φορές πρόκειται για απλά σκίτσα, που συχνά παρεξηγούνται, κρίνονται μυστηριώδη ή ερμηνεύονται με τρόπο ανακριβή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κρίνονται απλώς ακατανόητα. Μυστηριώδη σχέδια, τα οποία αυτό το βιβλίο φέρνει στο φως με ρεαλιστικές απεικονίσεις, αναδεικνύοντας ένα ανέκδοτο περιεχόμενο. Για πρώτη φορά, η εργασία δύο σχεδιαστών παθιασμένων με τους εικονικούς κόσμους (και με τον Λεονάρντο) έκανε δυνατή την τρισδιάστατη ανασύνθεση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή των μηχανών στις οποίες ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αφιέρωσε κόπο και σκέψη. Από τις περιγραφές και τα σχέδια του επιστήμονα, μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας, αναδεικνύονται σε όλη τους την πληρότητα και τη λειτουργικότητα θωρακισμένα πλοία, βαρούλκα και μηχανές προοριζόμενες για πτήση, για πόλεμο, για εργασίες, για υδραυλικά έργα. Ένα πόνημα ερευνητικό, αλλά και νοερής συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης, που απαίτησε χρόνια μελετών και εφαρμογών και πέτυχε να κάνει προσιτές όσο ποτέ μέχρι τώρα εφευρέσεις γνωστές, λιγότερο γνωστές ή άγνωστες, κρυμμένες μέσα στον ιστό σημείων και σχεδίων, στα οποία ο Λεονάρντο αποτύπωνε τα βασικά στάδια των μηχανισμών που επινοούσε η φαντασία του.