Φαιστός : Αγία Τριάδα - Καλογεράκη, Στέλλα (Mediterraneo Editions, 2004)
Στην πεδιάδα της Μεσαράς, τη μεγαλύτερη και πιο εύφορη πεδιάδα της Κρήτης, πάνω σ΄ ένα λόφο που την ελέγχει απ΄ άκρη σ΄ άκρη, είναι χτισμένο το ανάκτορο της Φαιστού, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι του μινωικού κόσμου μετά την Κνωσό και ένα από τα τέσσερα λαμπρά ανάκτορα της Κρήτης. Το ανάκτορο αποκάλυψαν οι ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησε η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή το 1900, δηλαδή αμέσως μετά την ανακήρυξη της "Κρητικής Πολιτείας". Επικεφαλής της αποστολής ήταν αρχικά ο αρχαιολόγος Federico Halbherr, στη συνέχεια ο Luigi Pernier και μετά τον πόλεμο ο Doro Levi. Τρία χιλιόμετρα δυτικά της Φαιστού βρίσκεται η μινωική έπαυλη της Αγίας Τριάδας που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο βενετσιάνικο χωριό, στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου. Η βασιλική έπαυλη ή μικρό ανάκτορο που πιθανότατα αποτελούσε τη θερινή κατοικία του ηγεμόνα της Φαιστού ήρθε στο φως το 1902, όταν έφθασε στην περιοχή η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή.