Το μεδούλι της ζωής : ιστορίες για στρατιώτες = In the midst of life : Tales of soldiers - Bierce, Ambrose, 1842-1914 (Opera, 1994)
"Το θαύμα, γι' άλλη μια φορά δεν έγινε. Οι άντρες μας προσπαθούν να ζητωκραυγάσουν. Λυγίζουν από συγκίνηση. Μπήγουν βραχνές, άναρθρες κραυγές. Αρπάζουν τα όπλα τους και σπρώχνονται άτακτα έξω από το δάσος. Οι ακροβολιστές χωρίς διαταγές, αντίθετα με τις διαταγές, ρίχνονται σε μια τρελή κούρσα, σαν αμολυμένα κυνηγόσκυλα. Τα κανόνια μας βρυχώνται κι εκείνα του εχθρού απαντούν εν χορώ. Δεξιά και αριστερά, όσο μακριά φτάνει το βλέμμα, η μακρινή πλαγιά έχει στολιστεί με πύργους από καπνό και τα χοντρά κομμάτια μέταλλο πέφτουν στο στρατό μας που προελαύνει. Μια μια οι σημαίες μας αναδύονται από το δάσος, μια μια οι γραμμές προχωρούν προς τα εμπρός, αιχμαλωτίζοντας το φως του ήλιου πάνω στα γυαλισμένα τους όπλα." Δεκαπέντε διηγήματα για τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Βορείων και Νοτίων.