Γερμανοί χαρτογραφούν την Ελλάδα : από τον 16ο στον 19ο αιώνα - Λιβιεράτος, Ευάγγελος (Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς Εθνική Χαρτοθήκη, 2001)
Οι χάρτες που εκτίθενται απεικονίζουν κυρίως την Ελλάδα ή τον ευρύτερο χώρο της ή τμήματά της. (...) Είναι ενδιαφέρουσα η αντανάκλαση του κλίματος του ανερχόμενου τότε φιλελληνισμού, που διακρίνεται σε τίτλους και σε κείμενα που συνοδεύουν τους χάρτες ή στις υπομνηματικές διακοσμήσεις μερικών χαρτών. Το κλίμα αυτό, που άρχιζε να εμφανίζεται από τον 15ο αιώνα κυρίως στους πνευματικούς κύκλους της Κεντρικής Ιταλίας και να ενισχύεται σταθερά τον 16ο και 17ο, βρήκε στη Γερμανία πρόσφορο έδαφος στο ουμανιστικό της περιβάλλον, αλλά και στην αναζήτηση μιας παράδοσης που θα βοηθούσε, ενδεχομένως, τη διαχείριση της αδυσώπητα σκληρής θρησκευτικής κρίσης που συγκλόνισε και επηρέασε βαθύτατα την Κεντρική και ιδιαίτερα τη γερμανόφωνη Ευρώπη. Η έκδοση αυτή στοχεύει περισσότερο σε μια πρώτη «εισαγωγή» του κοινού στη γερμανική χαρτογραφία, παρά στο να λειτουργήσει ως ένας απλός «ψυχρός» κατάλογος των χαρτών της έκθεσης.