Η Επτάνησος σε χάρτες : από τον Πτολεμαίο στους δορυφόρους - Λιβιεράτος, Ευάγγελος; Μπεριάτος, Ηλίας (Εθνικό Κέντρο Χαρτών & Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Εθνική Χαρτοθήκη, 2001)
Παράλληλα με την εικονογραφική χαρτογραφική επιμέλεια, έγινε προσπάθεια να διατυπωθεί ένας συστηματικός ορισμός και να γίνει (από ιστορικο-γεωγραφική άποψη) μια σχετική ανάλυση της ενότητας που στη σημερινή ελληνική συνείδηση ονομάζεται Επτάνησος, και να δοθούν συνοπτικά ορισμένα στοιχεία τα οποία να εξηγούν στο ευρύ κοινό ζητήματα σχετικά με τη χαρτογραφία, τους χάρτες, τη νησιωτική παρουσία σ' αυτούς, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στη βενετική κυριαρχία των νησιών, γεγονός στο οποίο οφείλεται το σπουδαίο χαρτογραφικό και συναφές απόθεμα που φυλάσσεται σήμερα στη Βενετία. Τα κείμενα της έκδοσης διακρίνονται σε δύο τύπους: Σε εκείνα που δίνουν το απαραίτητο ιστορικό πλαίσιο και σε εκείνα που εντοπίζονται στο χαρτογραφικό και γεωγραφικό. (...) Με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες μπορεί να γίνει ευκολότερα και συστηματικότερα μια αναλυτική εμβάθυνση στους ιστορικούς χάρτες και να διευκολυνθεί η αποκάλυψη μερικών από τα «μυστικά» τους, που σχετίζονται με το προβολικό και γεωμετρικό τους υπόβαθρο.