Απ΄των κάστρων τις χρυσόπορτες - Κόλιας, Ταξιάρχης Γ., 1951- (Στους δρόμους του Βυζαντίου, 2004)
Όταν ο αυτοκράτορας γυρνούσε νικητής από τον πόλεμο, έμπαινε στην Κωνσταντινούπολη από τη Χρυσή Πύλη. Καβάλα στο άλογό του, επικεφαλής του στρατού, διέσχιζε θριαμβευτικά την πρωτεύουσα, ανάμεσα στον κόσμο που είχε βγει στους δρόμους για να τον αποθεώσει. Ήταν το τέλος μιας ακόμα νικηφόρας εκστρατείας.