Γράμματα - Mann, Thomas, 1875-1955 (Νεφέλη, 1985)
Τα γράμματα αυτά, καθώς αντανακλούν αρκετές από τις όψεις της ζωής και του έργου του Μαν, ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς αυτού του αιώνα, θέτουν από την αρχή, με τη μεγαλύτερη δυνατή οξύτητα, το θέμα "τέχνη και πολιτική". Ο δημιουργός εκπροσωπεί σ έναν τέτοιο βαθμό τις αντιθετικές τάσεις του συναισθήματος και του νου, ώστε να μην είναι δυνατή γι αυτόν η υποστήριξη μιας οποιασδήποτε πολιτικής δοξασίας εφ όσον από την ίδια της τη φύση κάθε τέτοιου τύπου θέση δεν μπορεί παρά να είναι μονοσήμαντη. Ο σκοπός του δημιουργού δεν μπορεί παρά να είναι η απόλυτη αλήθεια. Τι νόημα μπορεί να έχει η ένταξή μας σε μια οποιαδήποτε, καθορισμένη από άλλους ανθρώπιστική ιδεολογία, όταν στο βάθος της καρδιάς μας ξέρουμε τόσο καλά, ότι η ιδεολογία αυτή καθόλου δεν καλύπτει την αλήθεια;