Μύθοι και αλήθειες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή - Αναστασόπουλος, Γιώργος Ν. (Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", 2001)
Πώς να ξεχωρίσει κανένας τους μύθους από τις αλήθειες, που συνδέονται με τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας των τελευταίων πενήντα χρόνων του 20ού αιώνα; Ο Γιώργος Ν. Αναστόπουλος το επιχειρεί, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, με το δοκίμιο αυτό. Γνώρισε τον Μακεδόνα ηγέτη, ως πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής», και διετέλεσε Υπουργός και συνεργάτης του. Τα προσωπικά βιώματα αποκαλύπτουν άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της προσωπικότητας και της δράσεως του ηγέτη, που συνδέθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του, με τον Τύπο, με τους ξένους, στις συγκρούσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, εμφανίζονται στοιχεία που δεν έχουν άλλοτε δημοσιευθεί. Το βιβλίο δεν έρχεται να προστεθεί στις γνωστές βιογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διεκδικεί μονάχα μια καινούργια, πιο ισορροπημένη, προσέγγιση του Έλληνα πολιτικού, με τις μεγάλες αρετές και τις όποιες αδυναμίες. Ο συγγραφέας δεν πιστεύει, άλλωστε, ότι ανήκει στους ιστορικούς του 24ώρου, τους δημοσιογράφους, η εκτίμηση για την προσφορά του Καραμανλή στο Έθνος. Ο Καραμανλής μπήκε στην Ιστορία. Και αυτή θα τον κρίνει πιο δίκαια χωρίς να εμποδίζεται από τις δικές μας αδυναμίες, τους φανατισμούς, τις προκαταλήψεις και τα πλέγματα.