Ο Δερβίσης και ο θάνατος - Selimovic, Mesa, 1910-1982 (Μικρή σειρά, 1988)
Κάπου τον 18ο αιώνα, σε μια κωμόπολη στην καρδιά της Βοσνίας, κάτω από την απόλυτη εξουσία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Σεΐχης Αχμέτ Νουρουντίν, άνθρωπος της πίστης, αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, μαθαίνει για τη σύλληψη του αδελφού του. Ο Σεΐχης παρακαλώντας για τη σωτηρία του αδελφού του έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος με τον κυνισμό και το απρόσωπο της εξουσίας και τέλος μαθαίνει ότι ο αδελφός του δολοφονήθηκε. Έτσι έρχεται για πρώτη φορά σε σύγκρουση με την ιδεολογία του και την εξουσία που αυτή αντιπροσωπεύει. Μέσα από βασανιστικές εσωτερικές διεργασίες και στην προσπάθειά του να εκδικηθεί για το θάνατο του αδελφού του, ο Σεΐχης θα συμμετάσχει στην άσκηση της εξουσίας για να γίνει όμως όργανό της και τελικά να συντριβεί.