Φθινόπωρο - Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος, 1868-1920 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1987)
Έργο της ωριμότητας του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου - που πέθανε μόλις 52 ετών -, το "Φθινόπωρο" παραμένει ένας σταθμός στην πεζογραφική μας παράδοση που η ρομαντική ανεδαφικότητα, η ηθογραφία και ο ρεαλισμός κάλυπταν μέχρι τότε αδιαφιλονίκητα το ζωτικό της χώρο. "Το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής συμβολιστικό μας μυθιστόρημα", όπως έγραφε ο Τέλλος Άγρας το 1935, έρχεται, ξένο προς τα αφηγηματικά πρότυπα της εποχής, να μεταγγίσει στην πεζογραφία μας την ποιητική ρευστότητα στη θέση της "πλοκής", να διαποτίσει με την υπαινικτικότητα των εσωτερικών καταστάσεων την εξελικτική δράση, να μεταβάλει τα αυστηρά περιγράμματα σε ατμοσφαιρικά τοπία, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η υποβολή και η γοητεία της αοριστίας.