Μάκβεθ Macbeth - Μπελιές, Ερρίκος Γ., 1950- (The Shakespeare collection, 2005)
Ιστορικό δράμα, με τη σφραγίδα του μεγάλου δημιουργού, Ρομάν Πολάνσκι. Ο Μάκβεθ, ένας Σκωτσέζος λόρδος δολοφονεί τον Βασιλιά του και τον διαδέχεται στον θρόνο. Ως αποτέλεσμα των ενοχών της, η γυναίκα του βασανίζεται από παραισθήσεις, ενώ ο γιος του δολοφονημένου βασιλιά αποφασίζει να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία που στοίχισε τη ζωή του πατέρα του. Η μεταφορά επί της οθόνης της Σαιξπηρικής τραγωδίας, Μάκβεθ, αποτελεί την πιο προσωπική δημιουργία του χαρισματικού Ρομάν Πολάνσκι. Ενώ ήταν αφοσιωμένος στα γυρίσματα της ταινίας, ο Πολάνσκι βίωσε τον βίαιο χαμό της εγκύου συζύγου του, Σάρον Τέιτ από τη συμμορία του Τσαρλς Μάνσον. Αυτή, λοιπόν, η δημιουργία του είναι διαποτισμένη από μια πρωτόγονη βία που στο έργο του Σαίξπηρ μόνο υπονοείται. Οι δυνατές συναισθηματικές συγκρούσεις των κεντρικών χαρακτήρων προσφέρονται για έξοχες ερμηνείες από το εξαίσιο καστ των πρωταγωνιστών.