Παιδαγωγικές πρακτικές και εμπειρίες : ένα οδοιπορικό στη δημόσια στοιχειώδη εκπαίδευση της δεκαετίας του ΄80 - Κολοβός, Στέφανος, 1953- (Παρασκήνιο, 2005)
Το έργο ενός εκπαιδευτικού εν ενεργεία, με θεωρητική γνώση και πρακτική παιδαγωγική πείρα που αποτυπώνει τις περιδιαβάσεις του από καίρια σημεία της ελληνικής εκπαίδευσης. Με τη μορφή του οδοιπορικού καταθέτει εδώ τις παιδαγωγικές του πρακτικές μέσα από τρεις διαδοχικούς κύκλους εμπειριών που βίωσε κατά τη δεκαετία του '80: στα μονοθέσια της Κοζάνης αρχικά με σημαία τις αντιαυταρχικές ιδέες, στη Λαϊκή επιμόρφωση ύστερα με την αύρα της απελευθερωτικής εκπαίδευσης και στα ελληνικά σχολεία της Γαλλίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας στην ατμόσφαιρα μιας πρωτόγνωρης διαπολιτισμικής αγωγής.