Αμελί Le fabuleux destin d' Amelie Poulain - Jeunet, Jean-Pierre; Jeunet, Jean-Pierre (Prooptiki, 2001)
Η Αμελί ζει στο Παρίσι, σέναν ολότελα δικό της κόσμο, όπου όλα είναι τακτοποιημένα, άρα και βαρετά. Η Αμελί είναι μόνη. Μια μέρα ανακαλύτπει στο διαμέρισμά της έναν θαμμένο θησαυρό, ένα κουτί με παιδικά αντικείμενα, και παθιάζεται να βρει τον ιδιοκτήτη του. Μόλις εκτελεστεί η αποστολή της, η Αμελί καταπιάνεται με τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας και αποφασίζει να φτιάξει τη ζωή εκείνων που χρειάζονται... λίγη αγάπη παραπάνω. Από την θυρωρό του κτιρίου όπου κατοικεί, η οποία περιμένει εδώ και χρόνια ένα γράμμα από τον -πιθανά νεκρό- αγαπημένο της, μέχρι τον εκνευριστικό μανάβη της γειτονιάς ή έναν εκκεντρικό ηλικιωμένο που κοπιάρει τον ίδιο πίνακα του Ρενουάρ εδώ και 20 χρόνια, όλοι τους είναι άνθρωποι που χάρη στην Αμελί θα γνωρίσουν την ευτυχία, αλλά και τον καλύτερο εαυτό τους. Όσο για την ίδια, μετά την... κεραυνοβόλα εμφάνιση του Νίνο, δεν έχει παρά να ανακαλύψει και το αληθινό νόημα της αγάπης