Απομνημονεύματα - Μακρυγιάννης, Ιωάννης, 1797-1864 (Κλασική βιβλιοθήκη του νέου ελληνισμού, 2006)
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης περιγράφει με μοναδική γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 μέχρι την απελευθέρωση και από τον Καποδίστρια έως τον Όθωνα. Συγκλονιστικές περιγραφές μαχών, που έλαβε μέρος ο ίδιος, καθώς και οι ζωγραφικές αναπαραστάσεις τους όπως τις διηγήθηκε σε λαϊκό ζωγράφο της εποχής. Καταγραφή με μοναδικό πατριωτικό μεγαλείο και ήθος όλων των πολιτικών αντιθέσεων και διχονοιών, που έσπειραν στους πολιτικούς και τους αγωνιστές οι επιρροές των μεγάλων δυνάμεων.