Γάτα με πέταλα - Φακίνου, Ευγενία, 1945- (Κέδρος, 1990)
Ένας χυδαίος τίτλος, σ' ένα βιβλίο που περιγράφει τη χυδαιότητα και την ηθική κατάπτωση. Τρεις παράλληλες κι αλληλοεμπλεκόμενες ιστορίες. Μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μιας καταπάτησης οικοπέδων και μιας τρίτης - πολιτικής - ιστορίας, που δε λέγεται, αλλά εννοείται. «Γάτα με πέταλα» είναι ο κυρ Αφρέδος Μ., πρώην βοηθός επιστάτη του κτήματος -που ο ίδιος καταπατά, πατέρας της εγκυμονούσης κι αρχηγός των δολοπλόκων κι απατεώνων. Καταφέρνει να τους κάνει όλους - αυτουργούς, ηθικούς αυτουργούς, κι απλούς γνώστες ή θεατές - να αισθάνονται συνένοχοι και συνυπεύθυνοι στις κομπίνες και στο κουκούλωμά τους. Ένα βιβλίο με θέμα τη διαχρονικότητα της διαφθοράς, που σήμερα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.