Οι Άγιοι τόποι : εικονογραφημένα προσκυνητάρια 17ου-18ου αι. - Καδάς, Σωτήρης Ν. (Καπόν, 1998)
Η ιστορική, θρησκευτική και μεταφυσική γοητεία των Αγίων Τόπων λειτούργησε πάντα σαν μαγνήτης για τους ευλαβικούς προσκυνητές στο διάβα των αιώνων. Περιοχή φορτισμένη με την αίγλη της Θεοφάνειας ήδη από τους χρόνους των Μεγάλων Προφητών, η Παλαιστίνη στην εποχή του Χριστού γίνεται λίκνο μιας νέας πίστης και θέατρο προϊστορικών γεγονότων. Οι Άγιοι Τόποι, χώρος υπαρκτός και συνάμα υπερούσιος, λειτουργούν μεταιχμιακά για τους πιστούς: η περιήγηση του βλέμματος ζητεί εγρήγορση πρώτιστα από τα μάτια της ψυχής τους. Τα εικονογραφημένα προσκυνητάρια που παρουσιάζονται στο βιβλίο συντάχθηκαν ανάμεσα στο 1634 και το 1748 και αποτελούν ευλαβικούς οδηγούς των μνημείων, κυρίως των χριστιανικών, αυτής της περιοχής. Συνδυάζουν προφορικές πληροφορίες και ιστορικά δεδομένα, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τη γεωγραφία, την τοπογραφία, την ιστορία και την αρχαιολογία της Παλαιστίνης. Ιδιαίτερα δελεαστικό φάνηκε στα μάτια μας το εικονογραφικό υλικό: πρόκειται για καλλιγραφημένα χειρόγραφα μικρού σχήματος που περιέχουν από 50 έως 100 μικρογραφίες το καθένα.