Ελληνομουσείον : έξι αιώνες ελληνική ζωγραφική. - Στεφανίδης, Μάνος Σ., 1954- (Μίλητος, 2001)
Είναι καρπός ενός μουσείου, πλην φανταστικού, εκείνου που ο συγγραφέας του, ο γνωστός κριτικός και ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης, συγκροτεί με υλικά που έχουν την αρχή τους στα χρόνια των Παλαιολόγων και καταλήγουν στις μέρες μας. Το ογκώδες δίτομο έργο των 1.250 σελίδων εντυπωσιάζει για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή ο συγγραφέας του έχει το χάρισμα να εκλαϊκεύει και ταυτοχρόνως να παραμένει επιστημονικός στην τεκμηρίωσή του· δεύτερον, επειδή είναι τολμηρός, όχι μόνο στις αναλύσεις του και τη θεματική περιοδολόγηση που προτείνει, αλλά κυρίως στα ερεθιστικά ερωτήματα για την οντολογία της ελληνικής τέχνης, που συνεχώς επαναφέρει στην προσοχή του αναγνώστη· τρίτον, όπερ και σπουδαιότερο για λευκώματα αυτού του είδους, επειδή οι εικονογραφικές επιλογές του δεν περιορίζονται στα γνωστά στερεότυπα, αλλά υπακούουν σε συγκεκριμένη άποψη: Το «Ελληνομουσείον» περιέχει πράγματι μερικά από τα καλύτερα έργα της Ελληνικής Τέχνης. Επιπλέον, η σχεδίαση, αφ ενός επιτρέπει σε όλα τα έργα να «αναπνέουν», αφ ετέρου καταφέρνει να υπογραμμίζει διακριτικά τις «ξεχωριστές» περιπτώσεις. Ακρως απολαυστικός πλοηγός στο αρχιπέλαγος της ελληνικής ζωγραφικής.