Αντίο, Θεσσαλονίκη - Φιλίππου, Φίλιππος Φ. 1948- (Πόλις, 1999)
Θεσσαλονίκη, Αύγουστος και ζέστη. Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης φτάνει στην σχεδόν άδεια πόλη για να βρει στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ από τον αναρχικό, ή παράφρονα, Αλέξανδρο Σχινά. Με παράκληση της Σόνιας, μιας ευαίσθητης ποιήτριας, παρατείνει την παραμονή του στην πόλη για να εξιχνιάσει τις συνθήκες θανάτου του Δώρου, του συντρόφου της, και να ερευνήσει κάποιες υποθέσεις υιοθεσίας που έγιναν πριν πολλά χρόνια. Στη διάρκεια των ερευνών του περιπλανάται στα στέκια της Θεσσαλονίκης, στα μπαρ, τα ουζερί, τα ξενυχτάδικα, το λιμάνι, τις ακτές, τα πάρκα, συναντάει ενδιαφέροντα πρόσωπα, ηθοποιούς, μπασκετμπολίστες, απόστρατους στρατηγούς, γιατρούς, δικηγόρους και γνωρίζει βαθύτερα την πόλη και τους ανθρώπους της.