Ποιήματα - Βηλαράς, Ιωάννης, 1771-1823 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1995)
Η ανά χείρας έκδοση των Ποιημάτων του Ιωάννη Βηλαρά στηρίχθηκε -κατά το μεγαλύτερο μέρος της- σε αυτόγραφα και χειρόγραφα με βηλαρικά κείμενα. Ο κύριος όγκος αυτών των χειρογράφων απόκειται στο Κέντρο Μεσαιωνικού και Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, χάρις στη φροντίδα του αείμνηστου λογίου και έγκριτου μελετητή του Βηλαρά, Λέανδρου Βρανούση. Σημαντικός αριθμός χειρογράφων με έργα του Βηλαρά ευρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην περίφημη Συλλογή Βλαχογιάννη. Χειρόγραφα του Ηπειρώτη λογίου και ιατροφιλοσόφου μπορούν να αναζητηθούν και σε άλλες βιβλιοθήκες και αρχεία (ιδιωτικά ή δημόσια), τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπισθούν και μελετηθούν κατά την παρούσα έρευνα ή διαπιστώθηκε ότι τα βηλαρικά αυτά χειρόγραφα δεν περιέχουν ποιήματα. Στο οικείο μέρος της Εισαγωγής και στο Εκδοτικό Σημείωμα παρατίθενται αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη χειρόγραφη παράδοση των έργων του Βηλαρά και την ιστορία των χειρογράφων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έκδοση. Πιο εξειδικευμένα στοιχεία περί των χειρογράφων αυτών μπορεί να βρει κανείς στα εισαγωγικά περιγραφικά σημειώματα κάθε κώδικα ή χειρογράφου-αυτογράφου και στα σχόλια-υπομνήματα κάθε ποιήματος. Η έκδοση συμπληρώνεται με τα ποιήματα της Ρομεηκης Γλοσας (1814) και όσα στιχουργήματα του Βηλαρά (περισσότερο ή λιγότερο αμφισβητούμενα) υπάρχουν σε έγκυρες εκδόσεις των έργων του αλλά δεν βρέθηκαν σε χειρόγραφη μορφή.