Η επίγνωση των ορίων : ανθρώπινη επιβίωση και πολιτισμός σε έναν πεπερασμένο κόσμο - Jacquard, Albert (Γνώση, κοινωνία, πολιτισμός, 1994)
Σ' αυτό το βιβλίο ο Albert Jacquard, αφού μας υπενθυμίζει τις επιστημονικές επαναστάσεις που επηρέασαν ριζικά την αντίληψή μας για το χρόνο, την ύλη, την αναπαραγωγή και το έμβιο, επιμένει στο πιο ουσιώδες ζήτημα: ο άνθρωπος οδηγήθηκε σε μια απερίσκεπτη κυριαρχία στο περιβάλλον του και απειλείται από τη βία, την πείνα και τον πόλεμο. Ο μεγάλος διανοητής Albert Jacquard αποδεικνύεται πιο ρεαλιστής από τους πολιτικούς, που ξεχνούν ότι όλοι ζούμε σε έναν μικρό πλανήτη, έναν πεπερασμένο κόσμο: αυτό που επηρεάζει μια ομάδα ανθρώπων, αφορά όλη την ανθρωπότητα.