Το μεγάλο ψέμα : στη σκιά του γίγαντα ελληνισμού : η οριστική απομυθοποίηση των βιβλικών ηρώων υπό το φως του ελληνικού μύθου - Καλόπουλος, Μιχάλης Θ. (Βιβλική θρησκεία, 1990)
Για πρώτη φορά όλη τη τραγική αλήθεια γύρω από τη Βίβλο. Συντριπτικό αποδεικτικό υλικό: τα ίδια τα βιβλικά κείμενα σε αντιπαράθεση με τον αφυπνιστικό ελληνικό μύθο. Αβραάμ: Ο Χαλδαίος μάγος που μαζί με τη Σάρρα την πολυτάλαντη βοηθό του κατεβαίνει ως το έσχατο όριο καταδολίευσης και σαρώνει την αξιοπρέπεια και τις περιουσίες των "Ελλήνων" της Χαναάν σκορπώντας ανάμεσά τους πληγές και θάνατο. Ιωσήφ: Ο ταλαντούχος χειριστής της χαλδαϊκής μαγγανίας που με μοναδικό του "όπλο" το δηλητηριώδη υπνοποιό μανδραγόρα "σώζει" την Αίγυπτο... αφανίζοντάς την. Μωυσής: Ζώνοντας ασφυκτικά την Αίγυπτο με δηλητήρια σκοτώνει και σκυλεύει αθώους πετυχαίνοντας, την έξοδο της ντροπής. Μια μελέτη που αβίαστα αποδεικνύει ότι η εβραϊκή Βίβλος δεν γράφτηκε για να γίνει βιβλίο θρησκείας αλλά για να διδάξει τη λεπτή τέχνη του δόλου σ' όσους φιλοδοξούσαν να γίνουν συνεχιστές της εκπληκτικής αυτής αναίσχυντης φυλετικής εφεύρεσης. Και ο ελληνομεσογειακός μύθος χρησιμοποιείται μόνο για να απαλύνει την τραγική αυτή αλήθεια.