Αβραάμ ο μάγος : ο διαχρονικός εμπρηστής της ιστορίας - Καλόπουλος, Μιχάλης Θ. (Βιβλική θρησκεία, 2000)
Μια μελέτη που ξεναγεί τον αναγνώστη στις απαρχές της ανθρωποθηρικής μαγείας και στην ιστορική μεταμόρφωση του δόλου σε αγαθοφανή θρησκευτική δύναμη. Για χιλιάδες χρόνια οι θρησκείες των φιλόψευδων ιερατείων, με απολιθωμένες ή και εντελώς καταστρεπτικές κοινωνικές προτάσεις, παρασιτούν ανενόχλητες πάνω στον ιστορικό κορμό των λαών. Η μελέτη αυτή εισχωρεί κριτικά στα άδυτα της Βίβλου και προσπαθεί να φωτίσει του λόγους της σφοδρής ιστορικής αντιπαλότητας του πολύπαθου πολιτισμού των Ελλήνων με τους «προφήτες» της Παλαιάς Διαθήκης! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα ιερατεία και οι ελπιδοεμπορικές θρησκείες τους στέκουν ακόμη εμπόδιο ανάμεσα σε μας και την πολιτισμική μας αξιοπρέπεια. Για τους ανήσυχους πνευματικά ανθρώπους, ο αληθινός δρόμος προς τον ΘΕΟ περνά υποχρεωτικά μέσα απ' τον ανελέητο έλεγχο των θρησκειών, και μόνο οι καλοζυγισμένες ερωτήσεις τους μπορούν να αχρηστεύσουν το δαιδαλόγλωσσο θρησκευτικό ψεύδος.