Θαύμα ή απάτη το Άγιον Φώς της Ιερουσαλήμ - Καλόπουλος, Μιχάλης Θ. (Χαμένη βιβλιοθήκη, 2004)
Ποια η ενδιαφέρουσα προϊστορία των θαυμάτων πυρός; Ποια είναι τα θαυματουργικά υλικά και οι μεθοδεύσεις; Πως και από πότε παράγονται αυταναφλεγόμενα υλικά; Γιατί το ιερατείο πασχίζει να στηρίξει ένα τέτοιο θαύμα; Γιατί ο Κοραής αποκάλεσε το φως της Ιερουσαλήμ "Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες;" Ολόκληρο το άγνωστο βιβλίο του Κοραή "Περί του εν Ιεροσολυμοις Αγίου Φωτός", η αποσιωπημένη συγκλονιστική καταγγελία του 1826.