Η βιομηχανία της τρέλας - Szasz, Thomas, 1920-2012 (Διαυγάσεις, 2006)
Η κοινωνική αποστολή της Ιερής Εξέτασης και της Θεσμικής Ψυχιατρικής έγκειται στις υπηρεσίες που προσφέρουν στις εκάστοτε κοινωνίες. Και οι δυο παρέχουν ένα διανοητικά βαρυσήμαντο, ηθικά επικυρωμένο και κοινωνικά οργανωμένο σύστημα για την αυστηρά τυπική επιβεβαίωση της φιλανθρωπίας, της αίγλης και της δύναμης της κυρίαρχης ηθικής της κοινωνίας. Για κάποιον που βλέπει τα πράγματα από κάποια απόσταση ή για τον κριτικό παρατηρητή, αυτοί οι θεσμοί είναι σκληροί και καταπιεστικοί. Αλλά γι' αυτόν που βλέπει τα πράγματα από μέσα ή για τον ειλικρινή πιστό, οι θεσμοί αυτοί είναι όμορφοι, ευσπλαχνικοί και κολακεύουν τις μάζες και τους ηγέτες τους. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας τους.