Δημιουργία και διακοπή των συναισθηματικών δεσμών - Bowlby, John (Ψυχαναλυτική βιβλιοθήκη για το παιδί και τον έφηβο, 1995)
Τι είναι αυτό που συμβάλλει στην ανθρώπινη ευτυχία ή δυστυχία; Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και η διακοπή των συναισθηματικών σχέσεων ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής τουυ; Με ζητούμενο την εξέλιξη του παιδιού σε ένα ισορροπημένο κι ευτυχισμένο άτομο, το βιβλίο κινείται στους άξονες αφενός της δημιουργίας υγιών και πλούσιο συναισθηματικά δεσμών με τα άτομα που είναι σημαντικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς και τους παράγοντες που συντείνουν σ' έναν τέτοιο σκοπό, και αφετέρου της διακοπής, προσωρινής ή μόνιμης, αυτών των δεσμών που οδηγούν στην ψυχοπαθολογία.