Ο μεγάλος ύπνος : μυθιστόρημα - Καραγάτσης, Μιχάλης, 1908-1960 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 2001)
Το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο, μια μελαγχολική ή πένθιμη διάθεση, μια ατμόσφαιρα οικειότητας και θαλπωρής, δίνουν έναν διαφορετικό, ηπιότερο χαρακτήρα στο έργο. Οι τόνοι είναι χαμηλοί, οι εντάσεις χαλαρές, η γλώσσα ομαλότερη, χωρίς υπερβολές. Δεν λείπουν οι συνήθεις προβληματισμοί και στοχασμοί του συγγραφέα για τα ανθρώπινα, τη λογοτεχνία και πλήθος άλλων θεμάτων.