Το μενταγιόν : μυθιστόρημα - Γιαννακοπούλου, Ντόρα (Καστανιώτης, 2007)
Tι έκρυβε και πώς βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια της αυτό το μενταγιόν; Ποιος ήταν ο νέος στη φωτογραφία του κοσμήματος, που έμοιαζε σαν αστέρας του βωβού κινηματογράφου; Tι σχέση μπορεί να έχει το μενταγιόν με τη γιαγιά της, η οποία στα χρόνια της Kατοχής είχε κάνει ένα έγκλημα στη Mυτιλήνη και πέρασε τη μισή της ζωή στη φυλακή; Kαι ο έρωτάς της έως θανάτου, σ' εκείνα τα μαύρα χρόνια, πού θα κατέληγε; Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σ' ένα νεαρό απόγονο παλιάς οικογένειας, που διοικεί σήμερα έναν κολοσσό ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά, με μια υπάλληλο φοροτεχνικού γραφείου, στην κατοχή της οποίας βρέθηκε το μενταγιόν; Kαι ποια μοιραία συνάντηση θα εξελισσόταν σε μια δυνατή κι αμαρτωλή αγάπη; Επιτέλους, τι ήταν αυτό το μενταγιόν; Tου έρωτα; Tου πλούτου; Tης ευτυχίας; Ή το μενταγιόν της συμφοράς και της απελπισίας; Πόσα σκοτεινά μυστικά κι ανομολόγητα πάθη θ' αποκαλύπτονταν άραγε;