Τσέζαρε Παβέζε : επιλογή από το Il mestiere di vivere - Pavese, Cesare, 1908-1950 (Στοχασμοί, 1993)
Σχέσεις υπάρξεων αποκλεισμένων σε μια ριζική ιδιωτικότητα: αυτό είναι το μεγάλο θέμα του Παβέζε. Δεν ανατέμνει, ωστόσο, τις σχέσεις αυτές με τη γαλήνια ή αφ' υψηλού ειρωνεία που χαρακτηρίζει την προσέγγιση άλλων σπουδαίων αφοριστικών συγγραφέων, αλλά με το πάθος και την εμμονή, με τη μανία του πληγωμένου και τσουρουφλισμένου, ο οποίος θέλει να ξέρει τι είναι ό,τι τον πονά και από πού προέρχεται.