Απόδραση από το χρόνο : μυθιστόρημα - Benford, Gregory (Φανταστικές πόλεις, 2004)
1998. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Πόλεμοι, οικονομική κρίση, ανεργία, πείνα, εγκληματικότητα. Μια νέα μορφή μόλυνσης εξαπλώνεται ταχύτατα και απειλεί τον πλανήτη με τρομακτική οικολογική καταστροφή. Για όλα αυτά τα δεινά ευθύνονται λανθασμένες πολιτικές και επιστημονικές επιλογές που έγιναν τη δεκαετία του '60. Αν μπορούσαμε ν' αποδράσουμε από το χρόνο, να γυρίσουμε πίσω στο 1960, να επανορθώσουμε... Στο Καίμπριτζ, ο Ρένφρου, επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων, επιχειρεί, χρησιμοποιώντας ταχυόνια, άυλα σωματίδια που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, να επικοινωνήσει με το παρελθόν, να στείλει μηνύματα στους ανθρώπους του '60, να τους ειδοποιήσει, να τους σταματήσει... 1963. Ο δυτικός κόσμος βιώνει τη χρυσή του εικοσαετία. Είναι η εποχή των sixties, των φιλόδοξων διαστημικών προγραμμάτων, του ροκ εντ ρολ, της ελευθερίας της έκφρασης, των μεγάλων αυτοκινήτων, αλλά και του Βιετνάμ... Ο Γκόρντον, ένας νεαρός, προικισμένος και φιλόδοξος φυσικός κάνει ένα πείραμα πυρηνικής φυσικής μέσα σ' ένα εχθρικό κοινωνικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον. Διαπιστώνει με περιέργεια, ανησυχία και στο τέλος με ελπίδα ότι το πείραμά του παρεμποδίζεται από ανεξήγητης προέλευσης παράσιτα που φαίνεται να έρχονται από το μέλλον... Θα καταφέρει ο Ρένφρου να αποδράσει από το χρόνο; Θα μπορέσει να στείλει στο παρελθόν στοιχεία ικανά να επηρεάσουν το παρόν και το μέλλον; Θα κατορθώσει ο Γκόρντον να "διαβάσει" τα μηνύματα και να αντιδράσει εγκαίρως;