Αλέξανδρος : το πεπρωμένο ενός μύθου - Mosse, Claude, 1924- (Παπαδήμα, 2002)
Λίγοι άνθρωποι έχουν εξάψει τόσο τις φαντασίες, όσο ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας κατακτητής, που σε λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια, από το 334 ως το 323 π.Χ., κυρίεψε την τεράστια περσική αυτοκρατορία το Δαρείου και οδήγησε το στρατό του ως τις άγνωστες όχθες του Ινδού. Άλλαξε όμως την όψη του κόσμου; Μόλις πέθανε, η μυθική αυτοκρατορία του διαλύθηκε, θύμα των φιλοδοξιών των στρατηγών του. Είναι αλήθεια όμως πως η σύντομη βασιλεία του σημειώνει μια τομή μέσα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Τομή πολιτική με τη γέννηση της ελληνιστικής μοναρχίας, κληρονομιάς της ελληνικής παιδείας, αλλά και πολιτιστική με την ανάπτυξη νέων μορφών σκέψης και θρησκευτικών συγκρητισμών γεννημένων στην Αλεξάνδρεια. Μακριά από τις μάταιες συζητήσεις για τη διαδοχή των περιστατικών ή για την αληθινή προσωπικότητα του ανθρώπου, η Κλωντ Μοσέ έσκυψε πάνω στο γίγνεσθαι της τόσο εύθραυστης αυτής ενότητας, και στην εξέλιξη της εικόνας του Αλεξάνδρου μέσα από τους αιώνες. Από τον ένδοξο απόγονο του Δία ως τον απόλυτο μονάρχη, ιδανικό του Λουδοβίκου ΙΔ', περνώντας από τον γενναίο χριστιανό ιππότη και τον φιλόσοφο βασιλιά των Αράβων και των Ιουδαίων, επανεξετάζει το γεμάτο αντιθέσεις θρύλο του μυθικού αυτού ήρωα, που διαδοχικά δοξάστηκε και δαιμονοποιήθηκε. Μια αναγκαία ανάγνωση, που υπολογίζει το φανταστικό και τη θέση του μέσα στην εξέλιξη των κοινωνιών.