Η μαγεία των χριστουγέννων : μαγικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια - Καρακώστα, Μελίνα, 1959-2007 (Λογοτεχνικά βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, 2007)
Μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, ένα αγοράκι βρήκε μέσα στο χιόνι ένα χρυσό κλειδί. "Για να υπάρχει αυτό το κλειδί" σκέφτηκε το αγοράκι "θα υπάρχει σίγουρα και κάποια κλειδαριά". 'Αρχισε τότε να σκάβει τη γη και σε λίγο είδε ένα σιδερένιο κουτί. Πήρε το κουτί στα χέρια του, το κοίταξε από δω, το κοίταξε από κει και στο τέλος είδε μια κλειδαριά. Ήταν μια τρύπα τόσο δα μικρή, μόλις που φαινόταν. Το αγόρι γλίστρησε το κλειδί στην τρύπα, το γύρισε απαλά και τότε... τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα παραμύθια ξεπήδησαν από μέσα του.