Ο δικός μας Άγιος Βασίλης - Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 1964- (Λογοτεχνικά βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, 2004)
Όταν σε ένα βιβλίο συναντιέται το κείμενο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και οι πανέμορφες εικόνες του Νικόλα Ανδρικόπουλου δεν μπορεί παρά να έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Αν μάλιστα αναζητάτε ένα βιβλίο για τον δικό μας Άγιο Βασίλη, αυτό είναι το καταλληλότερο. Αλήθεια ποιος ήταν άραγε ο δικός μας Άγιος; Ήταν ο παχουλός, συμπαθητικός παππούλης ντυμένος στα κόκκινα που πίνει κόκα-κόλα: Φυσικά όχι! Ο Aμερικανός Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ περιέγραψε πρώτος τον Άγιο Βασίλη με τη μορφή που όλοι τον ξέρουμε σήμερα και ο Τόμας Ναστ τον ζωγράφισε σε μια εφημερίδα το 1890, παχουλό, με άσπρα γένια και κόκκινη ρόμπα. Ο Άγιος Βασίλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι διαφορετικός στην μορφή και την ψυχή. Σώζει από την πείνα και το κρύο μια οικογένεια, τους διαβάζει την αλφαβήτα της αγάπης και της προσφοράς και μοιράζει μαζί τους τη γλυκιά πίτα με το φλουρί. Ο Άγιος Βασίλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι ο δικός μας Άγιος Βασίλης σε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε στα παιδιά μας!