Η από των θλίψεων ωφέλεια : κατά τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο - Μαριάμ, Μοναχή (Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της θεοτόκου, 2004)
Στο ερώτημα που πολλές φορές απασχόλησε τον άνθρωπο, "γιατί τόση θλίψη στον κόσμο και μάλιστα στους ευσεβείς και δικαίους; Και αφού ο Θεός είναι αγάπη, πως επιτρέπει να πονεί και να βασανίζεται το πλάσμα του, η εικόνα και ομοίωσή του;" την απάντηση δίνει ο Απόστολος Παύλος: "ότι υμίν εχαρίσθη το υπέρ Χριστού, ου μόνον το εις αυτόν πιστεύειν, αλλά και το υπέρ αυτού πάσχειν". Αλλά και οι Πατέρες δίνουν απαντήσεις στο θέμα αυτό μέσ' από τα έργα τους, έτσι ώστε μελετώντας τα, να μη δημιουργείται πλέον καμιά απορία.