Η εξαδέλφη και άλλα διηγήματα - Τραυλαντώνης, Αντώνης, 1867-1943 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α. ;, 1991)
Κατεξοχήν συγγραφέας "ελασσόνων τόνων", ό Αντώνης Τραυλαντώνης παραμένει μια διακριτική όσο και στερεή φυσιογνωμία στην πεζογραφία μας, με τα ηθογραφικά, σε πρώτη ανάγνωση, διηγήματα του. Εντούτοις, ξεπερνώντας το πλαίσιο των προδιαγραφών του είδους (ο ίδιος διέστελε πολύ εύστοχα την ηθογραφία απ ο την "εθιμογραφία"), προχωρεί βαθύτερα στην ανίχνευση της εσωτερικής καί όχι εξωτερικής ή γραφικής τοπιογραφίας, ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, τα καθημερινά του προβλήματα, την ψυχική του περιπέτεια, τα μικρά ή μεγαλύτερα βάσανά του. Χωρίς να αποβλέπει σε προθέσεις ανανεωτή ή μορφικού καινοτόμου, αποφεύγει, από ιδιοσυγκρασία, τις εξάρσεις και τίς όποιες τολμηρότητες - αφηγείται στρωτά, λιτά, με ζηλευτή άνεση, με πηγαίο και αγαθό χιούμορ, καθημερινές ιστορίες, κοινές, ίσως και κοινότοπες, πάντα με αγάπη και συμπάθεια για τον άνθρωπο, με καλοπροαίρετη διάθεση κατανόησης καί συμπόνιας.