Μετρικά, διόπτρα - Ήρων ο Αλεξανδρεύς, 1ος αι. π.Χ. (Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, 2000)
Ο Αλεξανδρινός «μηχανικός» Ήρων εκτός από τις περίφημες πραγματείες του που αναφέρονται σε θέματα κατασκευής και λειτουργίας διαφόρων μηχανών, μας έδωσε και αξιόλογα μαθηματικά κείμενα. Ο εκδοτικός οίκος Teubner της Λειψίας έχει εκδόσει σε πέντε τόμους τα διασωθέντα έργα του Ήρωνος έτσι όπως έφτασαν σ' εμάς ως γνήσια ή μεταποιημένα. Οι δυο πρώτοι τόμοι περιέχουν το μηχανικό έργο του Ήρωνος και οι τρεις τελευταίοι το μαθηματικό.