Μουσουλμάνες της ανατολής : αναπαραστάσεις, πολιτισμικές σημασίες και πολιτικές - Abu-Lughod, Lila (Επιστημονική βιβλιοθήκη, 2006)
Στο συλλογικό αυτό τόμο περιλαμβάνονται ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες που αναζητούν τις παραμέτρους και τις συνθήκες καταγραφής της "μοίρας" των γυναικών σήμερα σε μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας. Οι αναλύσεις των εθνογραφικών περιπτώσεων που παρουσιάζονται εδώ και στρέφονται γύρω από την κατασκευή του έμφυλου εαυτού, τη χρήση της σεξουαλικότητας, τις πολιτικές της θρησκείας και του κράτους, τη διάρθρωση των κοινωνικών σχέσεων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, ανοίγουν το δρόμο για τη διαμόρφωση εναλλακτικών, μη ηγεμονικών θέσεων γύρω από ένα βασικό ερώτημα: μπορούν και δικαιούνται οι μουσουλμάνες γυναίκες να συμπορευτούν στους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση με τον δυτικό φεμινισμό ή αναγκάζονται να ακολουθήσουν άλλους δρόμους και πώς;