Διηγήματα : 1977-2002 - Σφυρίδης, Περικλής, 1933- (Καστανιώτης, 2005)
Tριάντα δύο διηγήματα από την εικοσιπεντάχρονη πεζογραφική πορεία του Περικλή Σφυρίδη, σε επιλογή του κριτικού Aλέξη Zήρα. Τα «Eρωτικά» διηγήματα είναι πικρές ερωτικές ιστορίες, όπου όνειρα διαψεύδονται και προσδοκίες τσακίζονται, με «πρώτη δύναμη» τη γυναίκα. Όλα σχεδόν τα πρόσωπα, αρσενικά και θηλυκά, δεν είναι παρά μορφές αλλοτριωμένες και σπασμωδικές μες στο ψυχρό φως μιας γκρίζας ζωής. Στα διηγήματα «Aπό τη θητεία στην ιατρική», ο συγγραφέας αξιοποιεί τα βιώματά του για να παρουσιάσει μια νέα κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της υγείας, όπου τον πρώτο λόγο έχει η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Οι «Iστορίες με ζώα» είναι δραματικά περιστατικά που ως κοινή μοίρα έχουν το θάνατο των ζώων και το σπαραγμό των ανθρώπων που είχαν δεθεί μαζί τους, έτσι που αυτές οι απλές ιστορίες να «συγκροτούν μια μαθητεία προσωπική πάνω στα μεγάλα θέματα της ζωής και του θανάτου». Την «Παλίνδρομο μνήμη» αποτελούν διηγήματα από τη ζωή του συγγραφέα. Ξεκινούν από την παιδική και εφηβική του ηλικία κι αφού διατρέξουν την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη ζωή του στο στρατό και την περίοδο της Αντιπαροχής, καταλήγουν στην εγκαρτέρηση της τρίτης ηλικίας με φόντο τις ιδιαίτερες πατρίδες του: Θεσσαλονίκη και Σκύρο.