Αιολική ενέργεια - Αλεξάκης, Αλέξανδρος Σ., 1944- (Φύση και πολιτισμός, 2001)
Ναυτιλία... Εμπόριο... Εξερευνήσεις... Ανεμόμυλοι. Ένας πολύ παλιός ανεμόμυλος του 16ου αιώνα, είναι το ίδιο σύγχρονος με μία ανεμογεννήτρια του 20ού αιώνα, αφού η βασική αρχή λειτουργίας της εξακολουθεί να είναι η ίδια. Ο άνεμος, η φυσική αυτή ενέργεια, στάθηκε από τα πρώτα βήματα της εξέλιξης του πολιτισμού δίπλα στον άνθρωπο και τον βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξή του. Από τις "ήπιες" μορφές ενέργειας, η αιολική κατατάσσεται στην πρώτη θέση προτίμησης. Η ευνοϊκή γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας μας, προσφέρεται για την άριστη εκμετάλλευση αυτής της ενεργειακής πηγής.