Ηλιακή ενέργεια - Αλεξάκης, Αλέξανδρος Σ., 1944- (Φύση και πολιτισμός, 2003)
Ο Ήλιος. Το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Ακτινοβολεί στέλνοντας τις ακτίνες του παντού στο χώρο του διαστήματος και μαζί τους ποσά ενέργειας και ύλης. Η Γη, καθώς βρίσκεται σε μία ιδανική απόσταση, πλέει σ' αυτή τη θάλασσα των ενεργειακών ακτινοβολιών. Ο άνθρωπος αισθάνεται την ύπαρξη αυτής της δύναμης. Κατ' αρχάς ως θερμική και μετέπειτα ως φυσικό-χημική ιδιότητα, η οποία μετατρέπει το φως σε ροή ηλεκτρονίων λαμβάνοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Η τεχνική εμπλουτίζεται εδώ με ευρεσιτεχνίες που προκαλούν το θαυμασμό.