Προοπτική για καλλιτέχνες : ιστορικά στοιχεία, η θεμελιώδης προοπτική, η μελέτη των βασικών σχημάτων, η διαίρεση του χώρου σε βάθος, κεκλιμένα επίπεδα, κλίμακες, ανακλάσεις, το ανθρώπινο σώμα και η προοπτική των σκιών - Parramon, Jose Maria (Μαθαίνω ζωγραφίζοντας, 2003)
Το ζήτημα της προοπτικής "ταλανίζει" πάντοτε όλους όσους ασχολούνται, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, με τη ζωγραφική ή την αρχιτεκτονική. Στο ανά χείρας βιβλίο, ο ερασιτέχνης αλλά και ο επαγγελματίας ζωγράφος ή ο αρχιτέκτονας έχει τη μοναδική δυνατότητα να γνωρίσει τη σύγχρονη αντίληψη περί προοπτικής, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή στην ιστορία της προοπτικής. Να "γνωρίσει" τους μεγάλους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες και ζωγράφους που πειραματίστηκαν σε όλα τα είδη προοοπτικής (ατμοσφαιρική, κατοπτρική κ.ά.), ήδη από την εποχή της Αναγέννησης. Έχει επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσει από κοντά τις ιδέες των "μεγάλων" του κυβισμού, του σουρεαλισμού και της αφηρημένης τέχνης σε σχέση με την προοπτική. Η εμπειρία του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την πλούσια εικονογράφηση και τα αναλυτικά σχέδια κτιρίων και αντικειμένων, προφυλάσσει τους ερασιτέχνες ζωγράφους από τα συνήθη λάθη στην απόδοση της προοπτικής, ενώ ο έμπειρος αυτός ζωγράφος παραθέτει αναλυτικά τη μέθοδο σχεδιασμού των βασικών γεωμετρικών σχημάτων (σφαίρα, κώνος, κύλινδρος, παραλληλόγραμμο) σε προοπτική, επισημαίνοντας τις κακοτοπιές. Επίσης, στο βιβλίο αυτό υπάρχουν όλες οι συμβουλές σχετικά με το πώς χωρίζονται οι χώροι σε επίπεδα αλλά και πώς αποδίδονται σε προοπτική τα κεκλιμένα επίπεδα και οι κλίμακες. Τέλος, η μέθοδος εντοπισμού των σημείων φυγής και των κατευθυντήριων γραμμών βοηθάει όλους όσους ασχολούνται με τη ζωγραφική να κατανοήσουν σε βάθος την προοπτική.