Διαδρομές ερώτων. Ο αμέτοχος - Τσαλίδης, Δημήτρης, 1944- (Ελληνική λογοτεχνία, 2007)
Ο Μιλτιάδης, φοιτητής του Οικονομικού στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 60, ζει αποστασιοποιημένος από τα μαζικά κινήματα και τις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής. Παραμένει συνειδητά αμέτοχος γιατί πιστεύει ότι από την ενεργό ανάμειξη στα κοινά επωφελούνται μονάχα οι εξουσιαστές. Την ίδια στάση θα κρατήσει ακόμη και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αλλά και στους έρωτές του δεν δίνεται ολόψυχα. Μέσα από την οπτική γωνία των προσώπων που ήταν σταθμοί στη ζωή του, τον βρίσκουμε συνταξιούχο τραπεζικό να ομολογεί ότι χωρίς πάθη ο άνθρωπος είναι μίζερος και άγευστος.