Το κράνος του υπολοχαγού : μυθιστόρημα - Νταϊλιάνης, Θεόδωρος Αχ. (Σπανίδη, 2006)
Ο Περικλής και η Στάσα είναι οι δύο νέοι, γύρω από τα αισθήματα και τη ζωή των οποίων πλέκει ο Θόδωρος Νταϊλιάνης τη μυθιστορία του. Η κεντρική Θεσσαλία της προδικτατορικής περιόδου είναι ο χώρος συντέλεσης των γεγονότων. Όμως η φαινομενικά αστυνομική πλοκή της υπόθεσης κρύβει ουσιαστικά το δράμα τριών ολόκληρων γενιών, από τη μικρασιατική τραγωδία μέχρι τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα. Πρωταγωνιστές και θύματα μέσα σ' αυτές τις ιστορικές θύελλες είναι επίσης, η ηγουμένη της Μεγίστης μονής και η γιαγιά η Μήτραινα. Αδύναμα πλάσματα και οι δυο στη δίνη του πολέμου, όταν το κράνος του υπολοχαγού που βρήκαν οι προελαύνοντες Γερμανοί στο στάβλο της γιαγιάς, σφράγισε τη μοίρα τριών γενεών.