Τα πουλιά της αυλής - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Θησαυροί από τη διάπλαση των παίδων : Η κυρ-Μάρθα, 1998)
Η Ασπρούλα, μια κότα άσπρη, βλέποντας ότι είχαν αρχίσει να πέφτουν τα φτερά της, ανησυχούσε σοβαρά μήπως καταλήξει βραστή με πιλάφι α λά μιλανέζα. Ακολούθησε τη συμβουλή της Αστέρως, της αγελάδας, και ύστερα του Γκρινιάρη, του χοίρου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ποια λύση βρήκε τελικά στο πρόβλημά της η Ασπρούλα; Αυτή κι άλλες πολλές ιστορίες από τη σειρά 'η κυρά-Μάρθα' που περιέχει 'Θησαυρούς από τη Διάπλαση των Παίδων' διαβάζουμε στο βιβλίο αυτό, γραμμένες για τα Ελληνόπουλα όλων των εποχών από ένα μεγάλο συγγραφέα που αγάπησε πολύ τα παιδιά.