Φυτώρια λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη : τα λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης στον 20ό αιώνα : πρακτικά συνεδρίου, αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, 18-19 Νοεμβρίου 2005 (μα' Δημήτρια) - Σφυρίδης, Περικλής, 1933- (Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης : Δήμος Θεσσαλονίκης. Αντιδημαρχία Πολιτισμού, 2006)
Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις: - Β. Καλαντζοπούλου, "1912-1932 Η προϊστορία και τα χρόνια της διαμόρφωσης του λογοτεχνικού τύπου της Θεσσαλονίκης - Αγλ. Κεχαγιά - Λυπουρλή, "Το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Μακεδονικές ημέρες" (1932-1939)" - Γιώργος Αράγης, "Το περιοδικό "Κοχλίας": άνοιγμα στον μοντερνισμό" - Ρούλα Αλαβέρα, "Το περιοδικό "Νέα Πορεία" - Μιχάλης Μπακογιάννης, "Το περιοδικό "Κριτική" (1959-1961) του Μανόλη Αναγνωστάκη - Γιώργος Ζεβελάκης, "Το αρχείο του περιοδικού "Κριτική" (1959-1961) - Ντίνος Χριστιανόπουλος, "Το περιοδικό "Διαγώνιος" (1958-1983) και η ιστορία του - Αλέξης Ζήρας, "Το "Τραμ" και οι πρώτες διαδρομές του (1971-1979). Ιστορικά και εκδοτικά ενός ποιητικού οχήματος" - Περικλής Σφυρίδης, "Τα περιοδικά "Παραφυάδα" (1985-1990) και "Τραμ" (τρίτη και τέταρτη διαδρομή 1987-1996) - Γιώργος Κορδομενίδης, "18 χρόνια στην κουζίνα του "Εντευκτηρίου" (69+1 πιάτα)" - Γιάννης Κοτσιφός, "Τα περιοδικά "Ιώδιο", "Παρατηρητής", "Ποταμόπλοια", "Ροτόντα": σήματα μιας ανήσυχης γενιάς και ένας χάρτης της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης - Χαράλαμπος Καραόγλου, "Μια περιδιάβαση στα λογοτεχνικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης" - Γιώργος Κεχαγιόγλου, "Η "Τέχνη" στη Θεσσαλονίκη (1956-1961, 1963, 1967): ένα μάτι στραμμένο στις τέχνες και στον πολιτισμό -Στρογγυλό τραπέζι, "Ο ρόλος των λογοτεχνικών περιοδικών και κριτήρια αξιολόγησης τους"