Η καινούρια στολή του αυτοκράτορα - Andersen, Hans Christian, 1805-1875 (Μια φορά κι έναν καιρό..., 1990)
Κάποτε ζούσε ένας αυτοκράτορας που τον ένοιαζε μόνο να φοράει καινούριες στολές. Κάποια στιγμή ήρθαν στη μεγάλη πολιτεία δύο απατεώνες που έλεγαν ότι ήταν υφαντές και ότι μπορούσαν να υφάνουν το πιο άμορφο ύφασμα που θα είχε τη μαγική ιδιότητα να είναι αόρατο σε οποιονδήποτε δεν ήταν άξιος για το επάγγελμά του ή κουτός. Ο αυτοκράτορας το έμαθε και θέλησε αμέσως να του ράψουν μία καινούρια στολή από αυτό το ύφασμα. Στη συνέχεια όμως όλοι θα εκπλαγούν από την αλήθεια.