Θρήνος - Σπανδωνής, Γιάννης, 1947- (Καλέντης, 1984)
Ο θρήνος είναι ο θρήνος των Καρυάτιδων όταν η αδελφή τους ξηλώνεται και μεταφέρεται μακριά τους. Εξαιρετικό το εύρημα της νεράϊδας Καρυάς που είναι η ενσάρκωση του αγάλματος και την ερωτεύεται ο ήρωας. Αποτελεί μιαν εξιστόρηση, δοσμένη από τη σκοπιά ενός Νέγρου Οθωμανού δούλου στην Αθήνα του 1790-1810, που υπήρξε μεταξύ άλλων και υπηρέτης του Βύρωνος, σχετικά με την αρπαγή των μαρμάρων του παρθενώνα από τον Ελγίνο. Πολλά ιστορικά στοιχεία χωρίς ίχνος διδακτικότητας και μαθήματος, με την εξιστόρηση να παραμένει σε ένα έντονο ιστορικά φορτισμένο μυθιοστορηματικό πλαίσιο.