Αμερικανικό ταμπλόϊντ : μυθιστόρημα - Ellroy, James, 1948- (Σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας, 2006)
Η Αμερική δεν υπήρξε ποτέ αθώα. Χάσαμε την παρθενιά μας στα μισά του δρόμου και μετά κοιτάζουμε το παρελθόν μας δίχως μετάνοια. Δεν μπορείς να αποδώσεις την πτώση μας από τον παράδεισο σε κανένα μεμονωμένο γεγονός ή σύνολο περιστάσεων. Δεν γίνεται να χάσεις κάτι το οποίο δεν το είχες ποτέ διανοηθεί. Η πραγματική Αγία Τριάδα της ειδυλλιακής ευτυχίας ήταν Ωραίος, Επιτυχημένος, Γαμιάς. Ο Τζών (ή Τζάκ) Κέννεντυ ήταν το μυθολογικό πρόσωπο-βιτρίνα μιας ιδιαίτερα χυμώδους περιόδου της ιστορίας μας. Μιλούσε με στυλ και είχε ένα κούρεμα διεθνούς κλάσης. Ήταν Μπίλ Κλίντον μείον τη διεστραμμένη εξονυχιστική έρευνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μερικά παχάκια. Τον Τζάκ τον καθάρισαν την τέλεια στιγμή για να εξασφαλιστεί η αγιοποίησή του. Τα ψέματα συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από την αιώνια φλόγα του. Είναι καιρός να σπάσουμε την τεφροδόχο του και να ρίξουμε φώς σε λίγους άντρες που παρακολούθησαν την άνοδό του και διευκόλυναν την πτώση του. Ήταν κακοποιοί μπάτσοι και εκβιαστές ολκής. Ήταν ειδικοί στις τηλεφωνικές υποκλοπές, ήταν τυχοδιώκτες και ομοφυλόφιλοι κονφερανσιέ σε νυχτερινά κλάμπ. Ένα δευτερόλεπτο να είχε αποκλίνει η ζωή τους από την πορεία της και η Αμερικανική Ιστορία δεν θα υπήρχε όπως την ξέρουμε. Είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε μια εποχή και να στήσουμε έναν άλλο μύθο, από τον οχετό στα αστέρια. (Τζέημς Ελλρόυ) Βρισκόμαστε πίσω, και κάτω, από τις σκηνές της εκλογής του JFK στο προεδρικό αξίωμα, του Κόλπου των Χοίρων, της δολοφονίας του Ντάλλας τον Νοέμβριο του 1963 - και του υπόκοσμου που συνδέει το Μαϊάμι, το Λος 'Αντζελες και την Ουώσινγκτον. Όπου η CIA, η Μαφία, ο Τζ. Ένγκαρ Χούβερ, ο Χάουαρντ Χιούζ, ο Τζίμμυ Χόφφα, Κουβανοί πολιτικοί εξόριστοι και διάφορα ανεξέλεγκτα στοιχεία συνωμοτούν σε μια συγκαλυμμένη αναρχία... Όπου τα σωστά ναρκωτικά, η σωστή ποσότητα μετρητών, ο σωστός φόνος, αγοράζουν για μια στιγμή την τιμιότητα ενός άντρα... Όπου τρεις λιποτάκτες υπηρέτες του νόμου -ένας πρώην αστυνομικός της αστυνομίας του Λος 'Αντζελες και δύο πράκτορες του Εφ Μπι 'Αι- διαμορφώνουν γεγονότα με τη δριμύτητα της απληστίας και του μίσους τους, καλπάζοντας με άγριους πυροβολισμούς μέσα στη ροή της ιστορίας... Η απόλυτα ρεαλιστική απόδοση της πραγματικότητας, σήμα κατατεθέν του Ελλρόυ, η σκληρή γλώσσα και ο αμείλικτος αφηγηματικός ρυθμός περιέχονται εδώ σε αφθονία που ηλεκτρίζει και επιστρατεύονται σε ένα μυθιστόρημα εξίσου σοκαριστικό και τολμηρό όσο οτιδήποτε έχει γράψει: μια μυστική ιστορία που εστιάζει σε μια εποχή η οποία παραμένει στο σκοτάδι των μυστικών και την ξεσκεπάζει με εκρηκτικό τρόπο.