Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά : η επική προσπάθεια επίλυσης του σημαντικότερου μαθηματικού προβλήματος στον κόσμο - Singh, Simon (Π.Τραυλός, 1998)
Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋορκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το «χαριτωμένο λόγιο» γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον, εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο, μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως το «τελευταίο θεώρημα του Φερμά» και στην παράξενη ιστορία του. Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο «Αριθμητικά» του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το xn+ψn ίσον zn. Επίσης συμπλήρωσε: «Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω». Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ’ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.