Faust - Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832 (Μάτι, 2006)
Ο ''Φάουστ'' εν τω συνόλω (Α' και Β' μέρος) δεν παριστά συνήθη ποίησιν, αλλ' ιδίως φιλοσοφικήν (και επιστημονικήν) μάλιστα δε το Β' μέρος δεν είνε άλλο τι ή ποιητικόν άθροισμα φιλοσοφικών σκέψεων (αίτινες άλλως δεν προσφέρονται ως απταί φιλοσοφικαί δοξασίαι αλλ', αναπηδώσαι εκ του μέσου των στίχων, καθίστανται αντιληπταί υπό των δυνάμεων να εμβαθύνωσι μέχρι της δημιουργού νοήσεως του ποιητού) διδ και δικαιολογείται αφ' ενός η μετάφρασις του έργου υπό επιστήμονος, αλλ' αφ' ετέρου και η τοιουτότροπος εμφάνισις της μεταφράεως ώστε η εντύπωσις να προκαλήται ως εκ της αναγνώσεως επιστημονικού (φιλοσοφικού) μάλλον ή κοινού ποιητικού έργου. Και εν τούτω λοιπόν υπάρχει δικαιολογία της συγγνώμης προς τον μεταφραστήν.